‘Noorderhaven’ hippe historische Hanzestad Zutphen

2019 - NR 0219 Interview: Yvette de Rooij - Fotografie: Astrid Van Loo
Noorderhaven
Noorderhaven
Noorderhaven
Noorderhaven
Read Carefully
Delen
FacebookLinkedInEmail

Aan de noordzijde van Zutphen, waar tot begin deze eeuw industriepanden het beeld bepaalden, krijgt een nieuwe wijk vorm. Noorderhaven is de naam van de verrassende woon-, werk- en leefomgeving aan de IJssel, op een steenworp afstand van de historische binnenstad.

Moderne woningen, leuke restaurants, innovatieve werkplekken en een nieuwe jachthaven zijn enkele belangrijke ingrediënten voor de wijk in ontwikkeling. In totaal telt Noorderhaven straks meer dan 1.000 woningen, van herenhuizen tot appartementen, koop en huur, in alle prijsklassen. Wouter Vermaak van projectontwikkelaar Heijmans Vastgoed vertelt: “Noorderhaven wordt een eigentijdse wijk, maar met een knipoog naar het industriële verleden. Precies zoals we dat voor ogen hadden bij het maken van de plannen. Onze ambitie was en is hoog. Dat geldt ook voor de gemeente Zutphen, die echt haar nek heeft uitgestoken voor Noorderhaven. Bijvoorbeeld door te investeren in de aanleg van de haven, nog voordat er woningen werden gebouwd.”

‘Zutphen is groot genoeg om je te verstoppen en klein genoeg om elkaar te ontmoeten’

De bereikbaarheid van de wijk is vanaf het begin veiliggesteld met de aanleg van de Marstunnel onder het spoor. Een foto van de opvallend verlichte tunnel, gemaakt door een toerist met een iPhone, belandde in een advertentie van Apple en bezorgde de onderdoorgang wereldwijd bekendheid. De net zo kleurrijke Kostverlorentunnel biedt voetgangers en fietsers een snelle verbinding met de binnenstad. Bijzonder is de parkeergarage bij het station, waarvan het ontwerp refereert aan de pakhuizen die er ooit stonden. Zulke speelse verwijzingen kom je voortdurend tegen in Noorderhaven. Zo krijgen de historische Zutphense hofjes hippe zusjes, in de vorm van woongebouwen met een gezamenlijke binnentuin.


Positieve energie

Noorderhaven

 

Erica van den Hoorn woont sinds 2014 in Noorderhaven. Jaren geleden verhuisde ze voor de liefde van Meppel naar Zutphen. De relatie liep spaak, de liefde voor Zutphen bleef. Erica: “Zutphen is groot genoeg om je te verstoppen en klein genoeg om elkaar te ontmoeten. Dat maakt het tot een heel fijne stad. Het antroposofische gedachtegoed geeft de stad karakter, met heel diverse, ruimdenkende mensen, veel vrije scholen, bijzondere winkeltjes en een ruim aanbod van biologische producten. Een stad met positieve energie.” Dat ziet ze terug in Noorderhaven.

Waar bekenden zich eerst afvroegen waarom ze op een voormalig industrieterrein ging wonen, zien zij nu ook hoe mooi het er wordt. “Bovendien heb je in een nieuwbouwproject direct contact met alle buren. Dat is anders als je in een bestaande wijk komt wonen.” Erica’s betrokkenheid blijkt uit haar rol binnen het Wijkteam Noorderhaven, hét aanspreekpunt voor bewoners en professionals in de wijk. “We hebben regelmatig contact met onder andere de gemeente, de politie, Heijmans en het woonbedrijf. En we houden bijeenkomsten voor bewoners. Elkaar informeren en verder helpen, daar gaat het om.”


Thuisgevoel

Noorderhaven

 

In het voorjaar van 2021 verhuizen Chris de Gruijter uit Broek in Waterland en Pieter Post uit Friesland naar Noorderhaven. Ze kijken er naar uit. “We waren al een tijdje op zoek naar een woning voor ons samen”, vertelt Chris. “Waar precies maakte niet zoveel uit, we zijn niet meer gebonden aan werk of kinderen en gaan graag het avontuur aan.” Hoe ze in Zutphen terecht kwamen? Pieter: “Vorig jaar zomer deden we met de boot een rondje Nederland. We hebben toen in de Vispoorthaven gelegen en Zutphen bekeken. Zo kwamen we in Noorderhaven terecht, waar we het informatiecentrum van Heijmans binnenliepen. Daar troffen we Wouter, die vertelde over nieuwe appartementen in project Kade Noord. Dat leek ons wel wat. We zijn meteen naar de makelaar gegaan en hebben ons nog diezelfde dag ingeschreven.

Twee weken later kregen we een telefoontje dat we waren ingeloot.” Hun keuze voor Zutphen was dus heel spontaan. Terugkijkend weten ze de mooie punten van de stad wel te verwoorden. Chris: “Vooral de ligging aan de rivier is prachtig. Misschien zorgde dat wel voor het thuisgevoel, ik ben namelijk opgegroeid aan de Lek. Verder sprak de mooie binnenstad ons aan, met al z’n bijzondere winkeltjes. Daarbij is Zutphen goed bereikbaar met de trein. Handig als we op bezoek gaan bij de kinderen.”


Pionieren

Frank Loef herkent de spontane keus voor Zutphen. “Zo’n 35 jaar geleden wilden mijn vrouw en ik verhuizen van Den Haag naar het oosten van het land. Wij hadden een behoorlijke wensenlijst: we zochten een woning met een grote tuin, dichtbij het station en met een vrije school in de buurt. In Zutphen vonden we het allemaal – maar bovenal voelde het gewoon goed.” Frank runde destijds een keten natuurvoedingswinkels. Later opende hij een toko met biologische producten in de Laarstraat. Hij wilde uitbreiden met horeca, maar de mogelijkheden waren beperkt. Noorderhaven bood hem wél alle ruimte. In 2016 verhuisde de BioToko naar de huidige plek aan de Lijmerij. Twee jaar later kwam er iets verderop een Italiaans zusje: de BioPizza. Beide zaken financierde Frank via crowdfunding.

De inrichting van de restaurants deed hij samen met zijn zonen Thomas en David. Loef is niet de enige horecaondernemer die Noorderhaven heeft gevonden. Je kunt bijvoorbeeld lunchen bij het BroodCafé, frietjes halen bij Frituur De Haven of borrelen bij Het Koelhuis, waar regelmatig leuke evenementen zijn. Het ondernemen in de nieuwe wijk is soms pionieren. “De BioToko was nog maar net geopend of de straat ging op de schop”, blikt Frank terug op zijn start in Noorderhaven. “Toch wisten de mensen ons te vinden. En het wordt steeds drukker. Regelmatig stappen zelfs treinreizigers even uit om eten te halen voor thuis.”

‘Eigentijdse wijk met een knipoog naar het industriële verleden’


Vakantie om de hoek

Noorderhaven

 

Chris en Pieter komen straks ongetwijfeld eens eten. Bijvoorbeeld met vrienden uit het westen van het land. “We bemerken bij steeds meer vrienden een gezonde jaloezie op onze stap naar Zutphen”, lacht Pieter. Terecht, zeker als je Erica hoort praten. “Ik ben super tevreden in Noorderhaven. Ik heb een mooi huis, fijne buren en er is hier van alles te beleven. Ga maar na: de bioscoop zit aan de overkant van de weg en je staat zó in de binnenstad. Maar het mooiste is dat je binnen vijf minuten aan de IJssel bent. Ik ga er elke dag even uitwaaien met de hond.

Als het mooi weer is, neem ik een dekentje en een boek mee en geniet ik op een van de kribben van de bootjes die voorbij komen en de prachtige luchten boven de rivier. Mijn eigen vakantieplek om de hoek!”

Meer weten? >> www.noorderhavenzutphen.nl

Delen
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top