In Steenbrugge is biodiversiteit wél ‘your own backyard’

2019 - NR 0219 interview: Misja Boonzaayer - beeld: BPD
Steenbrugge
Steenbrugge
Steenbrugge
Steenbrugge-tuinen
Read Carefully
Delen
FacebookLinkedInEmail

Al vanaf de tekentafel was het helder dat de wijk Steenbrugge, tussen Deventer en Diepenveen, een duurzame wijk ging worden. Innovaties die op dit moment beschikbaar zijn, zijn dan ook terug te vinden in de wijk. De huizen zijn voorzien van zonnepanelen en langs de gevels is een ondergrondse waterbuffer ingebouwd, waardoor het water van piekbuien geleidelijk wordt afgevloeid naar de tuin. “Maar ons werk houdt niet op bij de sleuteloverdracht”, aldus Erik Makkinga, locatiemanager bij BPD. 

BPD is ontwikkelaar van leefgebieden en heeft een duidelijke missie: het realiseren van wijken en woningen die nog generaties meegaan. Dat betekent niet alleen toegankelijke, betaalbare woningen. Samen met gemeenten, provincies, woningcorporaties én bewoners werken zij aan stedenbouwkundige ontwerpen die ook duurzaam verantwoord zijn. Zoals de klimaatadaptieve wijk Steenbrugge. “Bijdragen aan een beter klimaat is hier een kwestie van wél in je eigen achtertuin”, zegt Erik Makkinga, locatiemanager bij BPD.

Voor de helft

Hij doelt daarmee op de inzet van bewoners. “Bij de ontwikkeling van een gebied, is ongeveer de helft openbare ruimte. Die ruimte willen we zo duurzaam mogelijk ontwikkelen. Denk daarbij aan veel groen dat de biodiversiteit ten goede komt, een buffer voor overtollig water, zodat het niet in het riool verdwijnt, en veel autovrije zones. De andere helft van het gebied is bestemd voor de woningen met hun tuinen.” Die tuinen beslaan ongeveer een derde van het hele plangebied. “De mensen die er komen wonen, zijn dus verantwoordelijk voor de invulling van 30 procent van het gebied. Hoe mooi is het, als zij dat met
net zoveel passie voor de natuur doen als wij?”

‘Als je geen groene vingers hebt, of weinig tijd of geld, lijken stenen de oplossing. Terwijl je ook dan een prachtige groene tuin kunt realiseren.’

Voorbeeldtuinen

Makkinga kwam in contact met Cor Koppert van Groei&Bloei Deventer, die net op dat moment bezig was met het opzetten van een tuinactie ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Koppert: “Veel mensen hebben moeite met het kiezen van de juiste beplanting. Als je geen groene vingers hebt of weinig tijd of geld, lijken stenen de oplossing. Terwijl je ook dan een prachtige groene tuin kunt realiseren.” Om mensen te helpen ontwikkelde Groei&Bloei een selectie van 26 planten die goed gedijen in de Steenbrugse grond. Ook kwamen er voorbeeldtuinen. “Daarmee hoopten we te voorkomen dat er voor het gemak stenen gelegd gingen worden en wilden we mensen inspireren om een groene tuin aan te leggen. Een levendige tuin, waar insecten en vogels op af komen.”

De eerste voorbeeldtuin werd aangelegd bij kwekerij Het Nieuwe Veld. Later kwam er ook een voorbeeld-tuin in de wijk zelf. “Dat betekent ook dat die onderhouden moet worden”, gaat Koppert verder. Het onderhoud wordt gedaan door bewoners.

Geluk

Eric Kraaijhof, bewoner van het eerste uur, is een van die vrijwilligers. Hij schreef zich in op een woning in de wijk. “Er waren nog 180 geïnteresseerden voor me, ik had niet verwacht dat ik een woning kon bemachtigen. Maar ik had geluk.” Hij schreef zich in vanwege het dorpse karakter van Steenbrugge. “Het is een gezellig wijk, speels ingericht en met fijne woningen met een tuin. Ik had wel behoefte aan een groene tuin, maar wist nog niet zo goed hoe ik dat het beste aan kon pakken. En eerlijk gezegd had ik in eerste instantie ook mijn handen vol ervoor te zorgen dat ik binnen alles op orde had.”

“Herkenbaar,” zegt Koppert. “Natuurlijk gaan mensen eerst met hun woning aan de gang. Die tuin die komt wel. Daar zijn we op ingesprongen. We zijn met informatiepakketten langs alle woningen gegaan en hebben ze onder andere de ideeën van de voorbeeldtuinen laten zien. Al was het maar om te voorkomen dat de tuin vol met stenen werd gegooid. En we hebben drie voortuinen verloot.”

In balans

Eric Kraaijhof won zo’n voortuin. “Had ik dus weer geluk. Ik ben blij dat ik met mijn eigen tuin kan bijdragen aan de biodiversiteit. Wij mensen hebben veel invloed op onze omgeving. Meer dan ons lief is. Met al onze stenen en verharding hebben we de natuur echt behoorlijk onder druk gezet. Hiermee hoop ik de balans weer een beetje de andere kant op te laten hellen.”

Dat heeft natuurlijk wel tijd nodig. “Je moet geduld hebben” gaat Kraaijhof verder. “Het is nu al veel groener dan toen ik er net woonde. En over twee jaar hoop ik dat het nog veel groener is. Voller en groener. Niet alleen bij mij. In de hele wijk, maar eigenlijk in heel het land.”

Als het aan BPD ligt, wordt er in Nederland alleen nog maar klimaatbestendig ontwikkeld. Makkinga: “We kijken daarbij naar de hele leefomgeving en gaan verder dan de norm. Duurzame producttoepassingen verbinden wij aan persoonlijk voordeel. Zoals lagere woonlasten door energiebesparing. Wij geloven dat dit daadwerkelijk leidt tot groener gedrag.”

Meer informatie >> BPD is de gebiedsontwikkelaar van Steenbrugge >> Overige betrokken partijen bij de realisatie zijn Van Wijnen, Bemog en Le Clerq, Van Wonen en woningcorporatie Iedereen //
Meer informatie over BPD >> www.bpd.nl >>  Ga voor informatie over Steenbrugge naar www.nieuwbouw-steenbrugge.nl

 


Natuur en Samenleving subsidieregeling voor een groene samenleving

Jessica Winter is beleidsontwikkelaar bij de provincie Overijssel en een groot voorstander van natuur inclusief bouwen en alles wat te maken heeft met het verduurzamen van onze leefomgeving.

Zij juicht de groene tuinen in Steenbrugge dan ook toe. “Een groene tuin biedt zoveel voordelen. Niet alleen voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Werken én ontspannen in je tuin is gezond. Ook sociaal trouwens. Je maakt eerder een praatje met je buurman als je allebei in je tuin bezig bent.”

We moeten ons echt zorgen maken

De provincie Overijssel steunt dit soort initiatieven dan ook van harte. Met de subsidieregeling ‘Natuur en Samenleving’ heeft de provincie een van de voorbeeldtuinen financieel mogelijk gemaakt. “Er zijn heel veel mensen bezig in dit domein en eigenlijk willen we allemaal hetzelfde: een mooiere wereld. Over de biodiversiteit moeten we ons echt zorgen maken. Er moet weer ruimte komen voor zwaluwen, vleermuizen, tuinvogels, bijen, insecten… Vanuit de provincie Overijssel probeer ik initiatieven aan elkaar te koppelen. Samen staan we veel sterker. En: iedereen kan bijdragen. Echt iedereen.”

Help!

Wil je ook bijdragen? Surf dan eens naar de website www.natuurvoorelkaar.nl. “Daarop is de wedstrijd ‘Help mijn tuin heeft tegels’. Wie een tegeltuin heeft kan een foto insturen en een voortuin make-over winnen. Win je niet? Dan kun je op  www.operatiesteenbreek.nl ook veel inspiratie opdoen. En mensen mogen altijd contact met me opnemen als ze vragen of ideeën hebben.”

Meer informatie
Jv.winter@overijssel.nl  >>  www.natuurvoorelkaar.nl/project/groene-steden-en-dorpen

Delen
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top