‘Wij gunnen elkaar de wereld’

2019 - NR 0219 interview: René Vorderman - beeld: Studio Groen+Schild
Groen en Schild
Groen en Schild
Groen en Schild
Groen en Schild
Groen en Schild
Groen en Schild
Read Carefully
Delen
FacebookLinkedInEmail

De ene keer duizenden kilometers van Nederland, de andere keer om de hoek: Studio Groen+Schild is een veelgevraagd architectenbureau en speelt mee in de nationale top. “We zoeken graag de grens op.”

De rivier als elixer van de gedachten. Als Tine Groen zoekt naar nieuwe ideeën, loopt ze dikwijls een stukje langs de IJssel. “Dat geeft mij rust en de rivier heeft ook iets krachtigs: ze is er altijd geweest en stroomt constant.” Ellen Schild: “Enorm hard ook.” Groen, lachend: “Vooral als je gaat roeien merk je dat…” Hoewel Studio Groen+Schild al een kleine twintig jaar in Deventer is gevestigd, verhuisde Schild pas vorig jaar naar de Overijsselse stad. “Ik woonde in Baarn en heb altijd op en neer gereisd.” Nu loopt ze elke zondagochtend in alle vroegte een rondje over de Wilhelminabrug en de spoorbrug. “Meestal rond een uurtje of acht. Het is dan hartstikke stil en de ene keer is het mistig boven de rivier, dan weer staat het water hoog, dan weer laag. Het is nooit hetzelfde en dat maakt het ongelofelijk mooi.”

Het brengt haar in gedachten terug naar de kunstacademie in Kampen. “Dan liep je als student over de brug de stad in. Het is soms ook gewoon fijn als dingen niet veranderen.” Uit die periode kent ze Tine Groen. De twee kwamen bij elkaar in de klas, woonden samen in een studentenhuis en werden vriendinnen. Fantaseerden ze dertig jaar geleden al over een eigen bureau? Groen, resoluut: “Helemaal niet.” Schild: “Tine heeft bij een architectenbureau gewerkt en ik ben zelf ook vrij lang in dienst geweest bij twee bureaus. Totdat Tine een compagnon zocht en we elkaar tegenkwamen op een feest van gemeenschappelijke vrienden.”

In 2000 had Groen haar eigen studio opgericht, enkele jaren nadat ze van Amsterdam naar Deventer was verhuisd om te werken voor ADP Architecten. Dat deed ze vanuit het Kunstenlab, destijds aan het Laboratoriumplein.
Schild trok er in 2002 bij in en Studio Groen+Schild was geboren. Inmiddels telt het ontwerp- en architectenbureau tien werknemers en speelt het mee in de nationale top, gespecialiseerd in renovatie, herbestemming en (interieur)architectuur.

Gedeelde drijfveer

“Ik denk dat we elkaar goed aanvoelen en -vullen”, zegt Groen. “We hebben verschillende expertises, maar kunnen het uitstekend met elkaar vinden en hebben dezelfde drijfveer: mooie dingen maken die niet alleen maar mooi zijn, maar ook betekenisvol. De mensen voor wie je het maakt moeten er iets aan hebben, het moet bijdragen aan hun welbevinden. Daarvoor moet je je inleven: door gesprekken te voeren, je in te lezen, rond te lopen op de locatie. En natuurlijk goed werk leveren. Dat is niet alleen een kwestie van mooie ruimtes, goed licht, pure materialen en mooie kleuren, maar een optelsom van alles bij elkaar. Redelijk veel verschillende componenten moeten kloppen. Ik vind het zelf belangrijk dat een ontwerp iets vanzelfsprekends heeft: dat gebruikers het gevoel hebben dat het altijd zo is geweest en pas in tweede instantie denken ‘dit is echt goed geworden’.”

Schild: “Tine heeft een enorme drive en dynamiek. Ze is een goede ontwerper én een goede ondernemer. Dat spreekt mij in haar aan en daardoor had ik er het volste vertrouwen in dat we samen een mooi bureau konden maken. En Tine zei het al: we hebben die gezamenlijke drijfveer van zoeken naar schoonheid en functionaliteit. Dat bindt ons. Zelf houd ik heel erg van heldere architectuur.” De Grijze silo in het Deventer Havenkwartier, sinds twee jaar de thuisbasis van Groen+Schild, is wat dat betreft illustratief.

In de tweede helft van de vorige eeuw reden hier vrachtwagens in en uit om veevoer en graan in te laden. “Met een handvol ingrepen hebben we dit tot een prachtige ruimte kunnen maken”, vertelt Schild, die wijst op de nieuwe stalen trap, het inkorten van de graantrechters zodat een tweede etage mogelijk werd en de uitbouw aan de achterkant van de toren. In dat gedeelte werken architecten aan plannen voor nieuwe en bestaande gebouwen. Omringd door glas, wat een fraai panorama geeft over het voormalige industriegebied.

‘Je hebt in ons vak altijd te maken met mensen en gedrag. Dat maakt het interessant’

“Die uitbouw is echt de verdienste van Ellen”, zegt Groen. “De constructeur stelde voor er kolommen onder te plaatsen of de uitbouw met tuien op te hangen aan de silo, maar Ellen wilde het zonder zichtbare constructie aan de buitenzijde. Ellen blijft dan doorvragen: kan het niet eenvoudiger? Dat vasthoudende vind ik in ons vak heel belangrijk. Het bleek namelijk wél op een andere manier te kunnen. Vaak hoor je kreten als ‘kan niet’, ‘te duur’, ‘ingewikkeld’ of ‘nog nooit gedaan’. Dat is ook de reden dat je veel dezelfde soort gebouwen ziet. Er is veel standaardisatie. Wij vinden het juist leuk iets te maken dat er nog niet is, iets unieks. Daar ligt de kracht van Ellen. Ze blijft vriendelijk, maar tegelijkertijd duidelijk en trouw aan het plan. Wij zoeken graag de grens op. Zeker in het pand waar we zelf zitten.”

In de Grijze silo kunnen ze nog wel een tijdje, misschien wel de rest van hun carrière, vooruit. Alleen al vanwege het duurzame karakter van de kantoorruimte. De stenen buitenmuren zijn geïsoleerd, er is vloerverwarming geïnstalleerd en de kozijnen zijn nieuw. Een gasaansluiting ontbreekt en een ingenieuze lucht-water-warmtepomp regelt de warmtehuishouding. Het kantoor is een grote, open ruimte en de werknemers kríjgen ook de ruimte om zich te ontplooien en door te groeien. Schild: “Hoewel Tine en ik verantwoordelijk zijn, vinden we het belangrijk niet al onze plannen van bovenaf op te leggen. Elk project heeft zijn eigen ontwerpteam. Wij stellen onze mensen vragen, zijn benieuwd hoe ze iets aan willen pakken. Daardoor kun je heel erg verrast worden omdat iemand met andere inzichten komt die heel trefzeker kunnen zijn.”

Zandstorm

Maar ook het leidinggevende duo zelf ontwerpt en tekent nog volop. Groen+Schild werkte zes jaar voor Buitenlandse Zaken en ontwierp interieurs voor ambassades en consulaten in China, Koeweit en New York. “Dan mag je ineens een stukje Nederland maken in het buitenland”, geniet Groen na. Ze ziet zichzelf nog staan naast de 319 meter hoge Chrysler Building op Manhattan. “Toen had ik echt zoiets van ‘wow, hier ben ik!’. Daar ben ik nog steeds waanzinnig trots op.” Om nog maar te zwijgen van de ambassade in Koeweit-Stad. “Iemand van Buitenlandse Zaken was daar tijdelijk uit de running, waardoor ik de bouw moest begeleiden. Het was vijftig graden, er woedde een zandstorm en ik zat aan tafel met alleen maar mannen. Zij waren thee aan het drinken en het duurde maar en duurde maar.

Wanneer maak je nou zoiets mee? Ik vond het heel bijzonder dat ik dit mocht doen en deze mensen mocht ontmoeten. Zoiets verruimt je blik. Alleen in Nederland merk je trouwens al cultuurverschillen tussen bijvoorbeeld Amsterdam en de noordelijke provincies. Je hebt in ons vak altijd te maken met mensen en gedrag. Dat maakt het voor mij interessant.”

Schild was minder nauw bij de ambassades en consulaten betrokken, maar jaloers op haar compagnon is ze niet. “Grappig dat je dat aanhaalt. Als er één ding is dat wij niet hebben over en weer, is dat we jaloers zijn. We gunnen elkaar de wereld. Daarom werken we al meer dan vijftien jaar zo goed samen. Bovendien doe ik weer andere buitenlandse projecten, zoals een kantoor in Barcelona.” Maar ook Nederland en de regio bieden genoeg uitdagingen. Recent verduurzaamde Groen+Schild het hoofdkantoor van ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer van label D naar A+++. Een nieuw ontwerp voor het interieur van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA volgt binnenkort, evenals de herbestemming van station Kampen.

“We moeten echt anders naar gebouwen en leegstand gaan kijken”, vindt Schild. “Bij de A1 in Deventer wordt een nieuw bedrijvenpark uit de grond gestampt, daarvoor verdwijnt natuur, terwijl elders in de stad bedrijventerreinen deels leeg staan. Nederland is een klein land, de ruimte is schaars, dus laten we creatiever kijken naar wat we kunnen maken van bestaande gebouwen. Het is misschien een beetje gek om te zeggen voor een architect, maar laten we niet alles volbouwen. Zodat er nog een beetje stilte en leegte overblijft. Maar ja, het is nog altijd goedkoper om ergens in een weiland zand op te spuiten en daar een grote doos neer te zetten. Op lange termijn is het denk ik beter nieuwe waarde aan oude, leegstaande panden te geven.”

Idols

Zelf geven ze het goede voorbeeld met de Grijze silo, vanwaaruit Groen+Schild haar goede naam consolideert en verder uitbouwt. Met een gedreven team van ontwerpers. Het vervult de eigenaren met trots dat zij vanuit Deventer meedingen om ’s lands mooiste opdrachten. Makkelijk is dat zeker niet altijd. Zo blij als Ajax was met de halve finale van de Champions League, zo blij zijn Groen en Schild wanneer ze het bij een aanbesteding met dertig partijen tot de laatste vier schoppen. Maar dan nog winnen… Groen: “De kans dat je een opdracht niet krijgt, is veel groter dan dat je ’m wel krijgt. Soms voelt dat als Idols. Als je te vaak achter elkaar hoort dat je tweede bent geworden, zakt de moed je soms een beetje in de schoenen.

Maar als je dan weer eens wint, wat gelukkig geregeld gebeurt, geeft dat de energie om door te gaan. Want wij willen met ons interieurwerk blijven wedijveren met de betere bureaus van Nederland. Dat lukt sowieso niet als je niet aan een aanbesteding meedoet. Dus je moet elke keer weer visiedocumenten laten zien, met referenties komen en presentaties geven. Kortom: best pittige trajecten.”

Gelukkig is er altijd de IJssel in de buurt, om tot ontspanning en bezinning te komen. “De mooiste rivier van Nederland”, zegt Groen, die tegelijkertijd geniet van de historische binnenstad, waar ze woont. “Ik vind het een aangename gedachte dat de rivier in verbinding staat met allerlei andere plekken op de wereld”, vult Schild aan. “Ik heb veel gevaren – via Kampen de Randmeren op en voor je het weet zit je op de Noordzee – en het water heeft voor mij daardoor heel erg met reizen te maken. Dat vind ik heerlijk: het gevoel dat je verbonden bent met de rest van de wereld.”

 

Studio Groen+Schild  / Zuiderzeestraat 3 / 7411 MC Deventer

0570 610 111 info@studiogroenenschild.nl
www.studiogroenenschild.nl   www.groenenschildwonen.nl

Delen
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top