Dromen van groene oase in hartje Deventer

2019 - NR 0119 interview: René Vordermaner - fotografie: Astrid van Loo
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Stadshof Deventer Wonen Boven Winkels
Read Carefully
Delen
FacebookLinkedInEmail

Een verscholen hof, voor iedereen toegankelijk, middenin het drukke winkelgebied van Deventer. Als een soort oog van de orkaan, waar je even kunt ontsnappen aan de waan van de dag. Thijs Paré maakt zich namens Wonen Boven Winkels Deventer (WBWD) sterk voor zo’n tuin. Net als voor het leefbaar houden van de binnenstad als geheel. “Ik houd van oude gebouwen, die ademen sfeer en karakter.”

Gezegend is de man met een achterdeur. Tenminste, hij die in de Deventer Walstraat woont en tijdens het Dickens Festijn even de drukte wil ontvluchten. Vraag het Thijs Paré, die met zijn gezin een huis heeft in het sfeervolle straatje waar elk jaar rond kerst figuren als Scrooge, Oliver Twist en Mr. Pickwick paraderen. Rechtstreeks afkomstig uit de boeken van Charles Dickens. Ze zijn tijdens het festijn dat Deventer sinds 1991 aan de Engelse schrijver wijdt goed voor meer dan honderdduizend bezoekers uit binnen- en buitenland.

Paré geniet van de drukte en het sfeervolle decor dat het festival geeft, maar de drommen toeristen in de Walstraat beletten een vlotte doorgang voor wie even snel een boodschap wil doen. “Dickens is hartstikke leuk en ik help elk jaar mee met opbouwen”, vertelt de directeur van Wonen Boven Winkels Deventer. “Grote kerstballen ophangen en naaldbomen neerzetten, dat soort dingen. Een echte buurtactiviteit en daarna allemaal aan de stamppot bij restaurant Boas. Supergezellig. Ook lopen we altijd even een rondje over het festival, maar zelf meedoen en verkleed gaan is er nog niet van gekomen. Dat kan altijd nog.”

Van de Stadshof kun je een supermooi verblijfsgebied maken én de leegstand boven omliggende winkels aanpakken

Met ‘we’ doelt Paré op zijn vrouw Lotte, dochter Kiki (10) en zoon Douwe (7). Waar de meeste gezinnen met jonge kinderen vertrekken naar een buitenwijk, is het gezin Paré de binnenstad trouw gebleven. En daar zijn ze nog elke dag blij mee. “Deventer heeft een fijne schaalgrootte: klein genoeg om dorps aan te voelen en groot genoeg om toch allerlei stadse voorzieningen te bieden. Bovendien hoef ik niet bang te zijn dat mijn kinderen, wanneer ze buiten spelen of naar school lopen, worden aangereden door een tram, motor of auto.” Goede supermarkten, een bioscoop, mooie speciaalzaken en een eigengereide betaald voetbalclub; het zijn zo nog een aantal kwaliteiten waarover Deventer volgens de jonge veertiger beschikt.

Afgestoft en opgelapt

Het enige wat Paré mist is een natuurlijke habitat om zich terug te trekken. Een strook groen tussen de stenen. “Waar de kinderen kunnen spelen of waar je een boek leest. Een klein bosje, maar dan middenin de stad.” Het brengt het gesprek op de Stadshof, een afgestoft en opgelapt plan uit de jaren tachtig – uit de koker van ijsjesgigant Talamini – waarvoor WBWD zich beijvert. Wat lang niet iedereen weet is dat Deventer in het hart van het centrum beschikt over een open ruimte van pakweg 2.500 vierkante meter. Het gaat om het gebied tussen de Lange Bisschopstraat, Korte Bisschopstraat, Grote Overstraat en de Brink. Met wat extra inspanningen is er een prachtige tuin van te maken waar rondom gewoond wordt en waarin gerecreëerd wordt.

Paré laat op zijn kantoor aan de Pontsteeg een artist impression zien. De uitvouwbare kaart toont het ideaalbeeld van de Stadshof; een glooiend gebied met bomen en grasstroken ingeklemd tussen rijen grijze panden. Als een oase in de woestijn. Dat kan in het geval van de loeihete zomer die we achter de rug hebben letterlijk worden opgevat, omdat het tussen de bomen nu eenmaal koeler is dan tussen het beton. Om de tuin bevinden zich niet alleen winkels, maar idealiter ook een kleine honderd woningen, praktijken voor geestelijke en lichamelijke gezondheid, vergaderruimtes en flexwerkplekken. Voor aanwonenden is de Stadshof permanent toegankelijk, voor het winkelend publiek alleen tijdens openingstijden. Paré: “Je kunt er een supermooi verblijfsgebied van maken én de leegstand boven omliggende winkels aanpakken door er woningen te realiseren. 1+1=3, lijkt me.”

Maar is het Rijsterborgherpark nabij het station dan niet genoeg? “Dat is een eindje lopen, dus de meeste mensen gaan daar niet naartoe”, meent Paré. “Een hof tussen de winkels, daar komt iedereen langs. Soms kom je er min of meer per ongeluk al terecht wanneer je een broodje eet of koffie drinkt in een aanliggend café.”

Aan het Bergkwartier zie je dat herstel van oude panden waarde heeft

Namens Wonen Boven Winkels Deventer heeft Paré een aanjagende rol. Draagvlak creëren voor de Stadshof, bij winkeliers, eigenaren, omwonenden en belanghebbenden zoals de gemeente en de provincie, is zijn voornaamste taak. Bijeenkomsten organiseren, gesprekken voeren. Iedereen op een lijn krijgen. “Alle pandeigenaren bezitten nu een eigen stukje tuin. Dat maakt het lastig, je moet ze allemaal overtuigen. Overigens is er veel enthousiasme. Maar het project gaat niet met piepende banden van start en dat komt vooral omdat er niet één iemand is die simpelweg zegt: ‘Ik ga het regelen en ik kan dat ook want ik heb alles in eigendom.’ Dat maakt het complex.

Zouden wij over een zak geld beschikken, dan hadden we er allang een paar miljoen euro tegenaan gesmeten en was de tuin er al geweest. Maar dat is niet zo. We moeten het met elkaar doen. Het zou eeuwig zonde zijn als we er geen werk van maken, want van zo’n hof gaat de hele binnenstad plezier beleven.”

Speldenprikken

Je zou bijna vergeten dat WBWD ook nog gewoon woonruimte boven winkels creëert. De in 2000 opgerichte NV is in handen van Woonbedrijf ieder1 en de gemeente Deventer. Paré benadrukt dat het vooral die twee partijen zijn die zich al bijna twintig jaar eensgezind en succesvol inzetten voor een krachtige binnenstad en dat hij uitvoerder is. “Door de jaren heen hebben we ongeveer 150 woningen in de binnenstad gerealiseerd”, vertelt Paré. “Bijvoorbeeld de Hof van Adwaita aan de Assenstraat, de kop van de Lange Bisschopstraat, het voormalige postkantoor aan de Nieuwstraat, een pakhuis aan de Bokkingshang en De Heraut, het pand waar ooit de redactie van de Stentor/Deventer Dagblad zat. Vaak zijn het speldenprikken – enkele woningen per project – maar boven ons kantoor aan de Pontsteeg hebben we in één keer negentien appartementen opgeleverd, met binnenterrein. En naast cafetaria ’t Bijtje aan de Keizerstraat een complex met vijftien appartementen.”

Woonruimte boven winkels gaat verkrotting tegen, brengt met bewoners óók consumenten naar de stad – goed voor de ondernemers – en vergroot de leefbaarheid. “Het doet wat met je gevoel van veiligheid wanneer ’s avonds en ’s nachts de lampen branden in de binnenstad. Dan voel je je anders dan wanneer het donker is en alle rolluiken dicht zitten. In de beginjaren van Wonen Boven Winkels Deventer was dat veiligheidsaspect heel belangrijk. Nu richten we ons veel meer op beleving van de binnenstad en proberen we eraan bij te dragen dat-ie over twintig jaar nog steeds zo aantrekkelijk is en druk bezocht wordt.”

Misschien wel een beetje naar voorbeeld van het Bergkwartier, waar Paré zelf woont. Dit gebied was in de jaren zestig ten dode opgeschreven en het plan was de hele boel plat te gooien ten faveure van een snelweg. “Het geluk van de NV Bergkwartier was dat ze panden voor een appel en een ei konden kopen, verbouwen en verhuren. Gelukkig hebben ze dit stadsdeel daarmee gered. Het Bergkwartier is nu de toeristische trekpleister van Deventer. Daaraan zie je dat herstel van oude panden waarde heeft. Dat geldt voor de gehele binnenstad en daarom bestaat Wonen Boven Winkels ook.”

Hard blijven timmeren

Zijn organisatie heeft ‘een mooie opgave’, zegt Paré een aantal keer. “Ik houd van oude gebouwen, die ademen sfeer en karakter. Daar iets van maken, mét de geneugten van vandaag zoals goede isolatie, degelijk stucwerk en brandveiligheid, dat is de uitdaging. Met het beetje geld dat wij hebben willen we zoveel mogelijk verdiepingen op winkels weer een functie geven. Door de binnenstad bewoonbaar te maken, houd je het monumentale karakter in stand. Deventer leunt behoorlijk op dat decor, dat een extra trekker vormt voor grote evenementen als Dickens, Deventer op Stelten en de Boekenmarkt. Als die mooie geveltjes verrotten omdat de achterkant verpauperd is, raak je je unieke uitstraling kwijt. Er zijn zat steden waar decennia geen onderhoud aan oude gebouwen is gepleegd en waar noodgedwongen hele stukken nieuwbouw staan. Niet gezellig. Je moet er keihard aan blijven timmeren om te zorgen dat je aantrekkelijk blijft.”

Laat dat maar aan WBWD over. “Eigenlijk is het sinds de crisis makkelijker geworden voor ons”, stelt Paré. “Tot tien à vijftien jaar geleden verdienden pandeigenaren driedubbel en dwars de kost met een winkel. Het geld klotste tegen de plinten en dan moesten ze iets heel ingewikkelds gaan doen – namelijk vaak behoorlijk verouderde bovenruimtes ombouwen tot woningen – dat relatief weinig opleverde. Dat sentiment is langzaam maar zeker aan het kantelen. Het rendement van woningen is, doordat de winkelhuren zijn gedaald, aantrekkelijker geworden na de recessie. Dat is alleen maar positief.

Maar we hebben geen haast. Je moet niet ineens vijfhonderd woningen erbij bouwen, dat kan de vuilnisophaaldienst bij wijze van spreken niet eens aan. Het is prima dat ons aanbod langzaam doorgroeit en ik blijf me daar met volle motivatie voor inzetten. Net als voor de Stadshof, want ik ben ervan overtuigd dat die er komt. De vraag is niet of, maar wanneer.”

 

Wonen Boven Winkels Deventer >> www.wbwd.nl >> info@wbwd.nl

Delen
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top