Van natuurtransplantatie tot kookboek

2019 - NR 0119 interview: Misja Boonzaayer - beeld: buro Harro
buro Harro
buro Harro
buro Harro
buro Harro kookboek Apeldoorn
buro Harro
buro Harro
buro Harro
buro Harro
buro Harro
Read Carefully
Delen
FacebookLinkedInEmail

Alles uit de kast voor een aantrekkelijk landschap

Als kleine jongen vond hij zijn leefomgeving – Rotterdam Ommoord – nou niet bepaald oogstrelend. De schoonheid van het landschap werd een ontdekking die hem uiteindelijk naar Arnhem bracht. “Waar we wonen alsof we met vakantie zijn. Maar niet iedereen ziet dat hetzelfde. Toen ik hier naartoe verhuisde, stond ik te stuiteren van geluk dat de Veluwe mijn achtertuin was. Stond iedereen me raar aan te kijken.” Het maakte van Harro een man met een missie. “Ik wil mensen bewust maken van hoe mooi ons landschap kan zijn. Ik wil de stad en de omgeving ervan verbinden met het landschap. De natuur de stad in trekken. Tot en met je achtertuin!”

Gewoongoed

En dus ontwerpt Harro bijzondere ontwerpen. “Veel mensen nemen de omgeving voor lief. Ze zien niet, of niet meer, hoe bijzonder hun leefomgeving is. Het is gewoongoed geworden, zoals de zon die elke dag opkomt. Maar wie durft te investeren in het landschap, en lef durft te tonen, kan er veel meer uit halen dan het gewone dat er toch wel is. Het kan echt iets van betekenis zijn”.

De verbindende factor

En dat deed hij wel heel letterlijk. “Het Bartok-park Arnhem. Dat was een stuk braakliggend terrein in de stad. Het voegde niets toe. Dus besloten we een stuk Veluwe naar dat stuk stad te halen. Letterlijk. Ondertussen zocht kunstenaar Florentijn Hofman een plek voor een kunstwerk dat hij in opdracht van Burgers Zoo maakte. Een gigantisch kunstwerk, dat een bijzondere plek verdiende. Toen hebben we de handen ineen geslagen”, gaat Harro enthousiast verder.

Harro ontwierp een park waarbij het kunstwerk – een metershoog aardvarken – het centrale middelpunt is. “Het landschap waar het aardvarken in ligt hebben we getransplanteerd. We hebben dus geen park aangelegd dat lijkt op de Veluwe, we hebben letterlijk de Veluwe naar Arnhem gebracht. Inclusief de bodem.” Het resulteerde in een prijswinnend park met een verbindende factor – in alle facetten: landschappelijk, cultureel, recreatief en sociaal. “Het is een plek van de Arnhemmers geworden. Een icoon.”

‘Veel steden lijden aan een vorm van autisme, ze zijn naar binnen gekeerd’

Niet verbonden

En misschien is het wel precies dát wat Harro met zijn ontwerpen wil bereiken. “Nederland is onze leefomgeving. We wonen, werken, leven, genieten, zorgen, beleven er. En het is prachtig. Maar ik zie dat mensen soms niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Dat zag ik bijvoorbeeld ook in Apeldoorn. Als je op een kaart kijkt, dan prijkt Apeldoorn midden in een groene omgeving. Maar van de stad zo de natuur inlopen, dat kan vaak helemaal niet. Veel steden lijden aan een vorm van autisme, ze zijn naar binnen gekeerd. Met hekken, ringwegen en geluidswallen. Het landschap en de stad staan niet in verbinding met elkaar.”

Voor mensen die het landschap maken

Toen de gemeente Apeldoorn Buro Harro vroeg een set beleidsvisies te maken, vroegen ze Buro Harro mee te denken met de ontwikkeling. “Toen heb ik gezegd: dat doe ik niet. Ik ga geen rapport maken dat toch niemand leest. Je moet mensen enthousiast maken. Dat doe je niet met een rapport. We gaan een kookboek maken. Met lekkere recepten voor een smeuïg landschap. Voor de mensen die het landschap écht maken: de bewoners.”

‘Als de mensen de natuur niet ingaan, dan komt de natuur wel naar de mens’

Een kookboek voor smeuïge landschappen

Een andere manier van denken die aansloeg bij de gemeente. “Het kookboek is bedoeld om het landschap te leren kennen. Je leert het landschap snappen. Daardoor leg je als gemeente uit aan mensen waar je heen wilt, wat de uitgangspunten zijn, waardoor er een positief startpunt ontstaat. Door een goede uitgangspositie in te nemen, krijg je veel betere plannen met ontzettend veel initiatief vanuit de bewoners zelf. Zij zijn tenslotte degenen die het landschap maken, niet de gemeente.”

Daarbij neemt Harro de geschiedenis van de plek als dankbare inspiratiebron. “Het DNA van een plek is ontzettend inspirerend voor nieuwe ontwikkelingen.” Het kookboek staat bol van voorbeelden die dat zichtbaar maken. Een van die voorbeelden is een landweg in de ommelanden van Apeldoorn. “Een slingerende, boerenweg, een open landschap met een boerderij. Het oogt schraal. Je ziet eigenlijk meteen wat er ontbreekt: bomen.” Oorspronkelijk waren die er ook, toen ze nog dienden als houtvoorziening voor kachel, hekwerken en bouwmateriaal. “Dergelijke lanen en houtwallen hebben we niet meer per se nodig en zo verdwenen ze.”

De krant pakte het onderwerp op een plaatste paginagroot het beeld dat Harro had gemaakt van hoe het eruit had kúnnen zien. “De gemeente zag daar geen mogelijkheden. Het talud was te smal en de grond zat inmiddels vol met infrastructuur. Maar de bewoners van de straat waren zo gecharmeerd van het beeld, dat zij besloten de bomen op hun eigen land langs de weg te plaatsen. Nu staan die bomen er dus alsnog! Dat maakt me gelukkig. Met elkaar lukt het wél. Onmogelijke dingen voor elkaar krijgen, denken in oplossingen – daar houden we van.”

Iedereen kan koken

En zo dus een kookboek vol met recepten voor een prettig landschap. “Gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn, maar bedoeld voor iedereen. Met de juiste recepten kan iedereen koken. Bijvoorbeeld: mensen doen vaak netjes. Alle huisjes op een rij. Maar kijk nu eens naar de landelijke wegen waar níet alle huizen netjes op een rij staan, dan staan er opeens her en der grote bomen in de voortuin. Dat geeft een totaal ander beeld. Dat voegt echt iets toe. Het leuke is: iedereen vindt landschap leuk. Je moet alleen weten hoe het is geworden zoals het nu is. Hoe het ontstaan is. Voelen dat het landschap als het ware een gezamenlijk kunstwerk is. Dan kun je er – samen! – iets van maken. Dat inzicht probeer ik te geven.”


Over Buro Harro

Buro Harro is gevestigd op het oude militaire terrein van Arnhem, in Schaarsbergen. Een terrein dat lange tijd onbekend en onbemind was. Toen het beschikbaar leek te gaan komen, ontwikkelde Harro samen met kunstenaar Hans Jungerius een plan om het te ontwikkelen. Het plan is gestoeld op de historie van het gebied, namelijk Duits militair terrein dat vermomd was als een Nederlands boerenlandschap. “Er staat hier een boerenschuur in de akker, die eigenlijk een vliegtuighangar was, bijvoorbeeld. Binnen staat nog de tekst ‘rauchen verboten’. Dat is een verhaal dat bijna niemand kende.

Door dit terrein te ontwikkelen maken we niet alleen een geweldige enclave in de natuur, we ontsluieren ook een stuk geschiedenis die deze plek heel bijzonder maakt.” Nu al is het terrein dé plek voor creatievelingen aan het worden die in verschillende sectoren – kunst, recreatie, architectuur en landschapsarchitectuur – werkzaam zijn. Daar werken Harro en zijn team aan een missie: iedereen laten wonen alsof je altijd met vakantie bent. Met uitgesproken ontwerpen gebaseerd op scherpe analyses.

 

Voor informatie, inspiratie of contactgegevens >> www.buroharro.nl

 

Delen
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top