Al 18 jaar in love met Lochem

2019 - NR 0119 interview: Emy Vesseur - fotografie: Liselotte Kolthof
al 18 jaar in love met lochem
al 18 jaar in love met lochem
al 18 jaar in love met lochem
Read Carefully
Delen
FacebookLinkedInEmail

Met Lochem was er meteen een klik

Lochem is een stad die dorps en landelijk aan doet, maar met een voorzieningenniveau dat niet onder doet voor grotere steden. Precies daarom verhuisde Eric-Jan de Haan ruim 18 jaar geleden met zijn gezin naar deze Achterhoekse parel aan rivier de Berkel. Als verse wethouder economie, mobiliteit en buitenruimte stimuleert hij anderen zijn voorbeeld te volgen.

“Natuurlijk zijn er meer mooie steden en dorpen in de omgeving. Maar met Lochem was er meteen een klik,’ zegt Eric-Jan de Haan. In 2001 streek hij met zijn gezin neer in de Achterhoekse stad, omdat hij voor zijn werk naar Oost-Nederland moest verhuizen. “Het middeleeuwse centrum, de dorpse sfeer en de unieke combinatie tussen natuur, cultuur en nabuurschap spraken ons erg aan. Bovendien konden onze twee kinderen hier tot het vervolgonderwijs naar school, terwijl mijn vrouw haar fysiotherapiepraktijk opbouwde.” Inmiddels is De Haan wethouder economie, mobiliteit en buitenruimte in de gemeente waar hij 18 jaar terug zo voor viel.

Vanuit zijn functie is hij onder meer verantwoordelijk voor het vestigingsklimaat van de gemeente: “Mijn enthousiasme voor Lochem is niet ingekleurd, maar echt. Het is een ideale plek om te wonen. Welke stadje van deze omvang heeft zo’n hoog voorzieningenniveau? Met een treinstation ene nabijheid van de A1 zijn steden als Apeldoorn, Deventer en Enschede bovendien binnen een halfuur bereikbaar en de ligging aan Twentekanaal zorgt veel bedrijvigheid.”

‘Vanwege al deze voorzieningen wonen in Lochem veel ZZP’ers. Ben je footloose, dan kies je immers voor een plek die alles heeft.’

Footloose

Lochem heeft een aantrekkelijk historisch centrum dat zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. De grachten, het stratenplan en de Sint-Gudulakerk op de intieme Grote Markt getuigen daar nog van. De Haan: “Als gemeente willen we de oude binnenstad zo goed mogelijk behouden en beter vindbaar maken. Zo heeft het zeventiende-eeuwse stadhuis een sociaal-culturele bestemming gekregen en zijn er plannen om de middeleeuwse stadspoorten op een eigentijdse manier weer herkenbaar te maken als de entrees tot de binnenstad. Ook maken we ons sterk voor een gezonde middenstand en een gevarieerd winkelaanbod. Ondanks de opkomst van onlinewinkels, is er in het centrum maar weinig leegstand.”

Verder beschikt de stad over een eigen schouwburg, bibliotheek, overdekt zwembad, rijk verenigingsleven, goede horeca en een scholengemeenschap. “Vanwege al deze voorzieningen wonen in Lochem veel ZZP’ers,” aldus De Haan, die tot zijn wethouderschap een eigen adviesbureau voor gebiedsontwikkeling en maatschappelijk vastgoed runde. “Ben je footloose, dan kies je voor een plek die alles heeft.”

Lochem heeft de ruimte, kennis en juiste voedingsbodem om een broedplaats te worden voor iedereen die iets in de vrijetijdsbranche wil ondernemen.

Broedplaats

Lochem is natuurlijk meer dan een stad. Zo heeft Lochem een uitgestrekt en divers buitengebied. Bossen, landerijen en houtwallen wisselen elkaar hier af. De rivier de Berkel, natuurgebied Grote Veld en de beboste Lochemse Berg trekken van oudsher veel toeristen. Samen met Valkenburg heeft Lochem dan ook de oudste VVV van Nederland en een goed ontwikkelde toeristische sector. Daarnaast kennen veel mensen Lochem van het popfestival dat hier tussen 1968 en 1986 jaarlijks werd georganiseerd. En nog steeds trekken evenementen als de Keidagen, Winterwonderland in het openluchttheater, de Kunstroute en de wandelvierdaagse in Barchem veel mensen uit de wijde omgeving.

Dat het merendeel van deze evenementen wordt georganiseerd door vrijwilligers typeert de Lochemse mentaliteit. De gemeenschap is trots op wat ze heeft en wil daarvoor graag iets voor ondernemen. Als gevolg telt Lochem relatief veel bedrijven die in de vrijetijdseconomie actief zijn. Zowel Abel Adventures, ontwikkelaar van app met fiets-, wandel- en vaarroutes, evenementenorganisator LOC7000 en podiumbouwer Stageco zijn gevestigd in Lochem. De Haan: “Het streven is om de gemeente Lochem weer het centrum van de vrijetijdseconomie te maken. Om dit te bereiken willen we naar het voorbeeld van de Gasfabriek in Deventer een broedplaats creëren voor iedereen die iets in de vrijetijdsbranche wil ondernemen. De nodige ruimte, kennis en juiste voedingsbodem zijn hier immers beschikbaar.”

De ligging aan het Twentekanaal, het constante, solide economische klimaat en het arbeidsethos ‘niet te veel praten, maar met gezond verstand vooral doen’ spelen mee bij de keuze voor Lochem als vestigingsplaats.

Windmolenkabels

Behalve in de vrijetijdssector werken veel Lochemse bedrijven in de agrarische sector en de (hightech) metaalverwerking. Je vindt deze vooral op de bedrijventerreinen langs het Twentekanaal, een van de grootste binnenhavens van Nederland. Een aantal bedient vanuit Lochem de wereldmarkt, waaronder FrieslandCampina, Wila – expert op het gebied van metaal buigen – en SafanDarley dat robots voor de metaalbewerking maakt.

Daarnaast zijn er nieuwkomers die heel bewust voor Lochem kiezen om hun B2B onder te brengen, zoals online-supermarkt Picnic die bij carrosseriebouwer Van Berkum transportoplossingen laat maken die bijdragen aan de duurzame bezorging van hun boodschappen. Maar ook terugkomers als TFK, een bedrijf dat kabels produceert voor windmolens op zee. Voor de ultralange, hightechkabels is nota bene een aparte kade langs het Twentekanaal aangelegd. Vaak is de vestigingskeuze historisch bepaald of gebaseerd op een onderbuikgevoel. De ligging aan het Twentekanaal, het constante en solide economische klimaat en het arbeidsethos van de Lochemmers ‘niet te veel praten, maar met gezond verstand vooral doen’ spelen volgens De Haan ook een belangrijke rol.

Kunst, wijn en kaviaar

Ten slotte is Lochem niet alleen stad, maar ook een gemeente. Deze omvat naast de stad Lochem 9 dorpen en 16 buurtschappen, waaronder Almen, Barchem, Eefde, Epse, Exel, Gorssel, Harfsen, Laren, Kring van Dorth, Joppe en Zwiep. Al deze kernen hebben hun eigen identiteit. Met als gemeenschappelijke deler hun ligging in het prachtige coulisselandschap met verscholen kastelen en landgoederen. Het midden- en kleinbedrijf in deze kernen is heel belangrijk. Je vindt er tal van innovatieve bedrijven die bijzondere producten maken. “Daar zijn we best trots op”, zegt De Haan. “Alleen al in Laren zit een wijnboer die bekroonde wijnen maakt, een bedrijf dat kaviaar kweekt en een producent van geitenmelk.

Ook op het gebied van kunst is er veel activiteit. Particuliere initiatieven als Museum MORE in Gorssel en Museum STAAL in Almen zijn daar een goed voorbeeld van. “MORE trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers. Die zorgen voor levendigheid in het dorp en de komst van nieuwe winkels en horeca.

 

Vind uw ideale plek om te wonen of voor uw bedrijf >> www.bouwkavelslochem.nl
Lochem bezoeken? >> www.achterhoek.nl en www.eigenzinniglochem.nl
Gemeente Lochem >> www.lochem.nl
Ondernemer? >> Neem contact op met bedrijfscontactfunctionaris Cor Bernard >> c.bernard@lochem.nl.

Delen
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top