Quirem Medical | start-up in Deventer

2018 - NR 0118 fotografie: Liselotte Kolthof - interview: Emy Vesseur
Quirem Medical
Delen
FacebookLinkedInEmail

Medische start-up Quirem Medical koos Deventer als vestigingsplaats. Geschikte kantoorruimte met laboratoria, goed opgeleid chemisch personeel, makkelijk bereikbaar plus de komst van een open innovatiecentrum voor chemtech gaven de doorslag. De Gemeente Deventer en Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV speelden hierin een faciliterende rol.

Op de bovenste verdieping van het voormalige mts-gebouw aan de Zutphenseweg in Deventer is Quirem Medical gevestigd. Deze spin-off van UMC Utrecht richt zich op de behandeling van leverkanker door middel van radio-embolisatie, een vorm van inwendige bestraling. Hierbij worden kleine radioactieve bolletjes, zogenaamde microsferen, via een katheter in de leverslagader gespoten, die vervolgens in de bloedvaten rond de tumor terechtkomen en daar hun straling afgeven om de tumorcellen te vernietigen. “Leverkanker is moeilijk te behandelen, maar met radio-embolisatie kun je heel gericht te werk gaan zonder het gezonde weefsel te veel te schaden”, legt Jan Sigger, CEO van Quirem Medical, uit. “De behandeling heeft een bewezen levensverlengende werking en is bovendien goed door de patiënt te verdragen.” Behalve Quirem zijn er nog twee aanbieders van microsferen. Alleen heeft Quirem een nieuw type bolletje ontwikkeld met het metaal holmium-166 als isotoop.

Dat maakt het mogelijk via MRI te zien waar de bolletjes in de lever terechtkomen en wat het effect op de tumor is, waardoor de dosis van te voren beter is te bepalen. Sigger: “De bolletjes van polimelkzuur en ongeveer twintig procent holmium worden hier in Deventer geproduceerd en radioactief gemaakt in een kernreactor in Delft. Daarnaast ontwikkelen we eigen software om de visualisatie te optimaliseren.”

‘De samenbundeling van jonge chemtech-bedrijven kan de kennis en dienstverlening over en weer versterken’

Goedkeuring

De uitvinder van de microsferen op basis van holmium is medisch bioloog Frank Nijsen. Hieraan ging vijftien jaar onderzoek vooraf. Maurice van den Bosch, destijds als professor radiologie verbonden aan het UMC Utrecht, heeft het als eerste in de mens toegepast. Om ook andere ziekenhuizen in staat te stellen ermee te werken, is in 2013 Quirem Medical opgericht. Nijsen vroeg bedrijfseconoom Jan Sigger om mee te doen, vanwege zijn jarenlange ervaring bij Shell, AkzoNobel en Nucletron. Sigger: “In 2015 kregen onze microsferen CE-goedkeuring als medisch hulpmiddel, wat betekent dat ze ook aan andere Europese ziekenhuizen geleverd mogen worden. Tegelijk zijn we een samenwerking aangegaan met het Japanse bedrijf Terumo, een van de grootste medisch-technologische bedrijven ter wereld, die de distributie voor ons verzorgt.

Sinds kort komt de behandeling in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars in Nederland, België en Duitsland. Het wachten is nu op FDA-goedkeuring, zodat we ook de Amerikaanse markt op kunnen.”

Vliegende start

Om de bolletjes op grote schaal te gaan produceren moest Sigger op zoek naar een geschikte plek. Hij maakte een rondgang langs diverse locaties, waaronder de start-up-gebouwen rondom UMC Utrecht, Wageningen en TU Twente. Ook benaderde hij diverse regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Geschikte ruimtes waren er genoeg te vinden, maar overal moest de kantoorinrichting en bouw van een laboratorium nog gebeuren. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL wees hem op het Deventer bedrijf Avantor dat grondstoffen maakt voor de farmaceutische industrie. Het bedrijf ging haar productie- en R&D-afdeling verplaatsen naar Polen, waardoor kantoorruimte met twee recent gebouwde laboratoria aan de Zutphenseweg vrijkwam.

“De inrichting en beschikbare faciliteiten konden we zo overnemen plus een aantal ervaren medewerkers. Hierdoor was een vliegende start mogelijk, wat het voor ons heel interessant maakte.” Daar kwam bij dat Sigger, geboren in Zutphen en woonachtig in Diepenveen, de regio goed kent: “Het vertrouwen in de mensen heeft bij de definitieve keuze voor Deventer zeker meegespeeld. Ook de goede bereikbaarheid per trein was belangrijk. Ik bezoek veel internationale congressen en met de recht-streekse treinverbinding vanuit Deventer sta ik binnen anderhalf uur op Schiphol.”

‘Dankzij de aanwezigheid van AkzoNobel, is er goed opgeleid chemisch personeel voorhanden. En Saxion Hogeschool levert geregeld stagiaires’

Ondersteuning

Inmiddels is Quirem Medical twee jaar gevestigd in Deventer en telt het bedrijf 26 medewerkers, waarvan er zes van Avantor afkomstig zijn. Het hele traject is door Oost NV en de gemeente Deventer actief ondersteund. Door de zeer constructieve houding van de directie van Avantor konden over te nemen medewerkers al tijdens de afwikkeling voor Quirem aan de slag. “En mede dankzij de aanwezigheid van AkzoNobel, is er goed opgeleid chemisch personeel voor handen. Bijna alle medewerkers komen uit Deventer of directe omgeving en Saxion Hogelschool levert ons geregeld stagiaires voor het onderzoeks- en productielab”, aldus Sigger. Zeventig procent van het personeel is academisch geschoold.

Volgens Sigger zijn er genoeg hoogopgeleiden die niet per se in de Randstad willen wonen en voor een andere kwaliteit van leven kiezen: “Voor hen zijn wij een aantrekkelijke werkgever. Onze klinische specialist is van Enschede naar Deventer verhuisd en onze nieuwe softwarearchitect die voorheen in Finland werkte, woont sinds kort ook in Deventer met zijn gezin.”

‘Er zijn genoeg hoogopgeleiden die niet per se in de Randstad willen wonen en voor een andere kwaliteit van leven kiezen’

Chemtech-cluster

Ook over de locatie vlakbij de A1 en pal tegenover het AkzoNobel-terrein is Sigger erg te spreken. “De voormalige fabriek van AkzoNobel wordt binnenkort getransformeerd tot een open innovatiecentrum voor chemie en technologie met vele start-ups. Deze samenbundeling van jonge chemtech-bedrijven kan de kennis en dienstverlening over en weer versterken. Zo werken we al samen met de R&D-
afdeling van AkzoNobel en verzorgt het Deventer ziekenhuis de sterilisatie van ons glaswerk.” Sigger verwacht dat Quirem in de toekomst haar activiteiten zal uitbreiden: “Interventionele oncologie is een groeimarkt. Naast levertumoren zijn de microsferen mogelijk ook geschikt voor de behandeling van andere soorten kanker. Zo doen we met de Radboud Universiteit onderzoek naar toepassingen voor de behandeling van hersentumoren.”

 

Quirem Medical >> www.quirem.com >> info@quirem.com >> 085 0404170
Gemeente Deventer >> www.deventer.nl/bedrijvenloket >> Jack Windt >> 06 5190 5428

Delen
FacebookLinkedInEmail
Delen via
FacebookLinkedInEmail

Thema’s

  • Bouw Wonen | Bouwen | Utiliteit
  • New world Circulair | MVO | Duurzaam
  • Overheid Stad | Dorp | Bestuur
  • Relax Vrijetijd | Cultuur | Natuur | Sport
  • Zaken Ondernemen van advies tot zorg
  • AGRI Food | Agrarisch
  • Onderwijs Middelbaar | Hoger

Voorgaande edities

NR0219 – 2019
NR0119 – 2019
NR0118 – 2018

Animatie video

Top