Stichting ACEC is gevestigd in een oude electronica-fabriek in het hart van Apeldoorn, midden in het uitgaans- en cultuurkwartier.
Het Belgische ACEC – een afkorting van Ateliers des Constructions Electriques à Charleroi – was in de jaren ’60 even groot als Philips. Nu bestaat het bedrijf alleen nog in België. In het oude fabriekspand uit de jaren ’50 zitten nu allerlei bedrijven en maatschappelijke initiatieven uit de creatieve centrum. De naam ACEC is behouden en omgedoopt tot Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur.
‘Het ACEC-gebouw heeft een openbare plint voor allerlei cultureel initiatief’
OPENBAAR PODIUM
Het ACEC gebouw heeft een openbare plint voor allerlei cultureel initiatief. De kernactiviteit van stichting ACEC is het organiseren van exposities voor beeldende kunst en vormgeving. De programmering is experimenteel, tussen de blockbusters van een museum en lokaal georiënteerde initiatieven in. Doordeweeks is ACEC overdag een geliefde verhuurlocatie, in de avond een openbaar podium voor lezingen en publieksactiviteiten zoals de Tegenlicht Meet-ups en bijeenkomsten van verschillende politieke partijen. Op vrijdag, zaterdag en zondag staat de tentoonstellingsfunctie centraal.
‘ACEC is een culturele buitenboordmotor’
buitenboordmotor
ACEC is een culturele buitenboordmotor: aanjager van nieuwe initiatieven, facilitator voor talloze bijeenkomsten en manifestaties van maatschappelijke, culturele en politieke organisaties en producent van uiteenlopende exposities. De organisatie is zeer klein, het succes van ACEC zit in het netwerk van maatschappelijke partijen die samen het algemeen culturele programma maken.
De gemeente Apeldoorn heeft ACEC in 2018 gevraagd om nieuw leven te creëren op het gebied van kunst in de openbare ruimte. ACEC geeft hier invulling aan door positie te nemen als kunstmakelaar voor verschillende buiteninitiatieven. Zo worden verbindingen gelegd tussen maatschappelijke organisaties, inwoners en ondernemers met beeldende kunst. De combinatie van cultuur en natuur/groen geeft Apeldoorn zijn typische karakter.
vernieuwende samenwerkingsrelaties
ACEC wil de komende drie jaar doorgroeien als kunstencentrum op het terrein van kunst, natuur/groen en landschap, dat allerlei vernieuwende samenwerkingsrelaties opbouwt binnen de cultuursector maar vooral ook daarbuiten. Dit met als doel interessante ontwikkelingen op dit terrein zichtbaar te maken en concrete opdrachten te realiseren in de buitenruimte. Dit kan onderdeel zijn van fietsroutes, festivals, openbare terreinen en parken enzovoort.
Een mooi voorbeeld is een wandproject van Suzan Drummen in het nieuwe winkelcentrum Anklaar Apeldoorn. Een mascotte voor het Apeldoornse Uitgaans- en Cultuurkwartier van de Spacecowboys zit in de pijplijn. Maar er worden ook meer onconventionele vormen gevonden voor kunst, bijvoorbeeld als onderdeel van festivalaankleding of als accentuering van een entree voor een groot wijkgebouw en meer.
ACEC
Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur | Roggestraat 44 – Apeldoorn
Tentoonstellingsruimte en activiteitencentrum. Naast wisselende exposities op het terrein van de professionele beeldcultuur vinden er verschillende evenementen plaats, zoals debatten, lezingen, workshops en optredens.
Meer info:
Gerrit Steenbergen – directeur | Marco Bod – horeca-exploitant
Jasper van der Graaf – artistieke leiding
jasper@acecgebouw.nl | www.acec.nl