Delen
FacebookLinkedInEmail

Habitat

Habitat, een mooi leenwoord uit het Latijn. In de betekenis van woongebied of leefomgeving. Mijn thuis is de IJsselvallei. Natuurlijk kom ik ook regelmatig buiten deze habitat. Zo was ik onlangs weer in de stad Utrecht. Het werd een dagje met veel mooie indrukken. Maar ook bijzondere contacten, want ik kan het niet laten om mensen aan te spreken. Om kennis op te halen.

Zoals die groep studenten op het Janskerkhof. Een Limburger, een Twent en een Achterhoeker. Uit belang-stelling vraag ik dan of ze na hun studie in de Domstad zullen terugkeren naar hun geboorteregio. Het antwoord hadden ze nog niet paraat. Ze zouden wel zien. Hun toekomst is nog onzeker…

Het zijn wel mensen die we in de IJsselvallei kunnen gebruiken. Want er is hier uitdagend werk genoeg. En we hebben veel te bieden: rust, ruimte en zonodig reuring. Met groen en bruisende steden. Hier, in mijn habitat waar ik geen toerist ben, vind ik eigenlijk alles wat ik nodig heb.  En als er toch iets ontbreekt… tja dan is bijvoorbeeld Utrecht dichtbij ;-).

Met IJsselmoves berichten we over wat er beweegt in de IJsselvallei. Over smaakmakers die het verschil maken in deze habitat. Dat vind je terug in mooie interviews en beeldverhalen in dit gratis magazine en op onze site. Zónder advertenties, dankzij betaalde bijdragen, dat wel, maar door onafhankelijke journalisten en fotografen opgetekend en in beeld gebracht. Geen commerciële prietpraat, want wie leest dat nog? IJsselmoves laat zien wat er beweegt in de IJsselvallei. Wil jij ook meebewegen? Laat het mij gerust weten!

IJssel-DNA

In het voorwoord had ik het over mijn habitat, de IJsselvallei. Hier wonen niet minder dan 1 miljoen mensen. Er is hoogwaardig onderwijs, volop natuur, goede zorg, topziekenhuizen, cultuur en natuurlijk ook werk-gelegenheid. Want ondernemers vestigen zich echt niet in een regio zonder goed onderwijs voor hun kinderen en kwaliteiten als cultuur, natuur en meer. Trouwens niemand toch? Daarom is de IJsselvallei zo’n aantrekkelijke regio.

Is hier dan alles oké? Nou, het kan op een aantal punten beter, echt beter. In de IJsselvallei denken we soms te klein, zijn we te weinig trots en ons onvoldoende bewust van ons IJssel-dna. Dat dna is al eeuwenoud. Denk maar aan de Hanze. Maar het is allemaal wat weggeëbd.

Daar mogen we anno nu wel meer aandacht aan geven. Op mijn tochten door de IJsselvallei kom ik ze tegen: grenzen, invloedsferen, bestuurslagen, provincies, dorpen en steden, area’s, mkb-verenigingen en regio’s… heggetjes om tuintjes, elk met hun eigen domeintje van enkele duizenden tot misschien 100.000-plus mensen.

Maar ieder apart zijn we geen of nauwelijks partij in het grote krachtenspel. Denk bijvoorbeeld eens aan al die studenten in de IJsselvallei. Blijven die? Neen zij trekken massaal weg. Al decennia. Er wordt al jaren over gepraat in groepjes, clubjes, raden, besturen. Zelf zat ik ooit ook in zo’n groepje. ‘Men’ weet ervan…

Het is nu tijd voor actie. Daarom werken we met IJsselmoves bottom-up aan het IJssel-dna. Gelukkig zijn er in die zin ook positieve bewegingen. Zo wordt er weer geïnvesteerd in de rivier als verbindingsader. Kampen krijgt een zeehaven aan de IJsselmonding met werk voor misschien wel 2000 mensen. Zwolle en Deventer investeren in containerterminals. En in Doesburg is al jaren met containers in de weer. Je wilt niet weten hoeveel vrachtwagenbewegingen zo bespaard worden met vervoer over water. Johannes van Raalte van 3PLogistics Zutphen vertelt verder in dit magazine hoe diezelfde containers zijn bedrijf in flexibele warehousing voeden.

Kortom laten we groter denken, meer verbinden, samen optrekken en investeren in het IJssel-dna.

Floris Slotemaker
Uitgever

Delen
FacebookLinkedInEmail
Delen via
FacebookLinkedInEmail